Monday, October 22, 2012

"Same le dengan kite"

    Enjin kereta dihidupkan. Kereta Honda City merah hati yang berhenti sebentar tadi berhenti di hadapan pusat membeli-belah Landmark Central Kulim mula menuju ke arah Lunas.Barangan keperluan rumah yang dikirim emak sudah habis dibeli.Ayahku yang berada di tempat pemandu kelihatan memberi sepenuh perhatian terhadap pemanduannya.Aku duduk diam di sebelahnya dengan alasan tidak mahu mengganggu pemanduan.
    Tidak semena-mena,ayahku menyapa,"Tak pernah terfikir nanti nak pakai kereta apa?"
    Aku yang tadi tersengguk sebentar tadi terkejut dengan sapaan itu dan berpura-pura menjawab dengan tenang.
    "Hmm..setakat along pikir mula-mula nak pakai Myvi ja dulu...lepas ada duit sikit tengok la camna..BM ka..hehehe..."
    Bila buka ja cerita pasal kereta..hmm aku dengan ayah aku dua-dua sama naik...Minat yang sama.Darah yang mengalir di dalam badan ini...Cewah...Punya berpujangga.Ayah aku dulu memang tak tau nak sembang apa..Mungkin sebab kecik lagi kot..takkan nak sembang pasal Power Rangers plak..Memang tak masuk la..Hmm..
.....................................................................................................................
 
     Dah lama dah tak tulis kat blog ni..Jadi hari ni nak la sembang2 sikit..Ok..Bes tak cerita kat atas ni?Starting aku punya la tahan,kalau org kedah cakap 'pedo',tapi aku malas dah nak tahan sebab perkataan aku nak pakai tak keluar2..so aku main hentam tulis ja..
     Aku terfikir nak tulis benda ni bila terbaca satu post kat fb yang jadikan aku macam "wow!!!"hahaha..Exagerate gila.. 
     Bila fikir balik sebenarnya betul gak la...Persamaan mampu merapatkan silaturrahim..buat benda yang diminati bersama-sama pun boleh menyebabkan kepercayaan kita terhadap seseorang boleh meningkat dengan mendadak...apatah lagi kalau mempunyai latar belakang yang sama.So, perlulah kat sini kalau nak rapat dengan seseorang kena cari titik persamaan tu dulu..kalau tak,jadilah istilah dia "potong line" yang bermaksud dah jadi tak bes dan hambar.
     Macam tu la dengan Al-Quran..Firstly,aku nak cakap aku bukan orang yang ahli dalam bidang ni..tapi aku rasa bagi orang yang beginner,baru nak try dekat2 dengan Al-Quran,cuba cari titik persamaan tu.Contohnya,sesetengah orang rasa hidup dia penuh dengan dugaan yang sukar...mungkin kisah Surah Yusuf menjadi pilihan hati untuk mengubat jiwa..Agak bes jugak la guna pendekatan ni..tapi point aku kat sini bukan kata ambik separuh,buang yang lain..Hukum tetap hukum..tapi yang ni adalah tentang camna nak rasa seronok bila baca Al-Quran..kan2?
     Hmm setakat tu ja la kot..tak tau nak tulih apa dah..ok la tulih sikit2 daripada biar terus blog ni..Harap memberi manfaat..   

No comments:

Post a Comment